pátek 30. září 2016

Nevill Handmade - Rotten Tomato 02/16

Po nějaké době jsem se zase pustil do výroby z polotovaru, který jsem si koupil v Etrafice v Blanické. Tvar polotovaru je myslím tomato (odtud ten název) a jeho velmi silné stěny si vyloženě říkaly o nějaký hlubší rustik. Pokud jde o nějaké to základní obroušení polotovaru, to jsem už udělal asi tak před měsícem, ale chvíli mi trvalo než jsem si na to udělal čas (konečně jsem si vzal pár dní volna) a také než jsem vymyslel co s tím. 


Začal jsem tím, že jsem si tužkou nakreslil umístění těch hlubších rustikovaných ploch. Nějak jsem si nevěřil že bych to dal od oka a dá se předpokládat že bych to vzal z jedné strany a na druhé by to nevyšlo, to jsem nechtěl riskovat. Připouštím že jsem to asi měl vzít více do hloubky, původní idea byla taková že to pak nabarvím a v těch hlubších plochách po odbroušení zůstane víc barvy a budou tmavší, což nakonec úplně nedopadlo, nejspíš to chtělo ještě jeden nátěr a teprve pak to znovu odbrousit, ale do toho se mi už nechtělo a taky jsem nechtěl aby ta dýmka byla moc tmavá, docela se mi líbí jak tam prosvítá kresba dřeva. Kontrast se bohužel tentokrát nekoná, je z toho takový hrubý rustik, ale nevadí, je to takový první pokus. 


Musím smeknout klobouk před pipemakery co dělají dýmky s hlubokým rustikem - tohle je fakt dřina. Takovým tím svým úsporným jemným rustikem už zvládnu přejet dýmku zhruba do dvou hodin, ale tohle chce do toho pořádně zajet a přitom mít hodně pevnou ruku, samozřejmě mi to na několika místech ujelo. První řadu jsem dělal předevčírem večer, ani jsem ji nedodělal a s pocitem beznaděje, že takhle to budu dělat snad do Vánoc, jsem to nechal být. Ale ráno moudřejší večera a včera jsem se do toho znovu pustil, přišel jsem na to jak při tom nejlíp držet frézku v ruce a s jakou silou do toho dřeva zajet. Šlo mi to líp, ale i tak to byla hrozná práce. Dopoledne jsem už měl hotovou v podstatě celou hlavičku, zbývalo dodělat krček. Ten jsem dodělal odpoledne, pak jsem dýmku namořil, tu barvu jsem trochu odbrousil jemným smirkovým papírem a nakonec ji přeleštil. 


Pokud jde o parametry, na výšku má 4cm, na délku 15cm a váží 63,5g, myslím že tím rustikováním jsem pěkných pár gramů na váze ubral. V zubech se to bez problému udržet dá, i když tím tvarem a povrchovou úpravou to prostě je dýmka co ji člověk především drží v ruce, na dotek je to velmi příjemné. Náústek je ebonitový ve filtrovém provedení na 9mm, "podepsal" jsem se na něm svým jemným rustikovaným kroužkem. Také se mi povedlo vyrovnat tu spodní plošku a dýmka díky tomu sama bez problému stojí na stole. 

Zvláštností téhle dýmky je že na fotkách na slunečním světle vypadá mimořádně blbě, ve skutečnosti fakt vypadá o dost líp. Je zkrátka taková velmi hrubá a nechám si ji pro sebe, nějaký tabák pro ni časem vyberu. Ale byla to zajímavá zkušenost a hodně jsem se tím naučil, už vím přesně jak to příště budu dělat, co udělám jinak a co dělat nebudu...

Žádné komentáře:

Okomentovat