neděle 22. prosince 2019

Zapalovač S. T. Dupont

Tohle je takový závan minulosti - zapalovač S. T. Dupont asi tak ze 70. nebo 80. let minulého století (vždycky když tohle říkám nebo píšu, tak si připadám hrozně staře). Mám jej díky Petru Liborovi, který je neuvěřitelně šikovný a kromě dýmek se také zajímá o zapalovače, zejména takovéto starší kousky. Petr si všimnul že tyhle zapalovače se stále prodávají (třeba na ebay), ale těch dýmkových je v nabídce poměrně málo a jejich ceny jsou mnohdy i několikanásobně vyšší než u těch běžných s plamenem co jde nahoru. Ty běžné, cigaretové, jsou zastoupeny v mnohem větším množství a dají se kolikrát koupit i za vcelku rozumné ceny. A tak se Petr pustil do díla a povedlo se mu vyměnit trysku tak, aby ze zapalovače šel boční plamen a dalo se to použít jako dýmkový zapalovač.


Zrovna na téhle povrchové úpravě je skvělé, že nějaké známky ohmatání nebo škrábance na tom v podstatě nejsou znát. Jinak pokud jde o velikost, je to zhruba 3,5 x 5,7 x 1,3mm, váží 105g. Vcelku robustní kousek, jen jak to člověk vezme do ruky, hned je znát že jde o dobrý, drahý a těžký zapalovač. Jenom tak pro porovnání - Corona Laurel váží 88g, Corona Old Boy ještě o něco méně.


Na spodku se nehtem zvedne takové "držadlo" od šroubovacího krytu ventilu na plyn. To byla další věc se kterou se Petr musel nějak vypořádat - Dupont totiž používá takovou atypickou koncovku na plnění, předpokládám že to bylo vymyšleno tak, aby zákazníci kupovali jejich nádoby s plynem. Těžko říct, zda se to ještě vůbec vyrábí, každopádně není to něco, co by se dalo v našich končinách sehnat. Z běžné nádoby (např. můj oblíbený Xikar), to prostě nejde. Petr na to naštěstí vyrobil redukci, díky které se to dá naplnit. Dupont také používá speciální velikost kamínků, ty se ale dají koupit na ebay, rovnou jsem si jich objednal dvě balení po desíti, abych měl trochu něco do zásoby.


A tady je ještě jedna fotka zapalovače v akci. Uvnitř se mimo jiné skrývá váleček, kterým se reguluje síla plamene. Co k tomu ještě dodat? Tyhle staré zapalovače mají svá úskalí, ale jsou krásné. Je to prostě radost zapálit si dýmku něčím takovým. 

Žádné komentáře:

Okomentovat