středa 29. října 2014

Bjarne Blowfish

Už je to víc jak měsíc co mě kamarádi z prodejny Etrafika v Blanické upozornili že tam mají na prodej dýmky ze soukromé sbírky, tak jsem se hned musel jít podívat. Stihnul jsem to poměrně brzy, takže jsem měl možnost vidět většinu z nich, opravdu radost pohledět. Nutno říct že onen sběratel měl opravdu dobrý vkus, tam nebyla jediná dýmka co by nebyla pěkná, všechny měly hezkou kresbu (některé dokonce opravdu krásnou kresbu), všechny dobře vrtané, prostě nádhera. Mě asi ze všeho nejvíc zaujala část kde byly dánské dýmky, zejména ty nejmíň třicet nebo více let staré dýmky značek Stanwell a Bjarne. Nakonec jsem si tam při té první návštěvě vybral jednu Bjarne o které budu dále psát a pak ještě jednu krásnou billiardku od Stanwella. A asi týden nebo dva poté ještě jednu Bjarne, ale o té budu psát později, zatím jsem z ní ještě nekouřil.



Takže něco k téhle dýmce. Je to takový dánský freehand, asi bych to řadil ke tvaru blowfish. Hranatá, ale přitom zaoblená dýmka. Perfektně mi zapadla do ruky, kresba mě také naprosto nadchla. Měl jsem tam pochopitelně v užším výběru spoustu dalších dýmek, ale tahle to svou originalitou vyhrála. Mořená je na takovou hnědou, možná až červenohnědou barvu. Pokusil jsem se vyfotit také detail hlavičky protože takhle zboku není až tak dobře vidět jak ten tvar celkově vypadá.


Pokud jde o nějaké údaje, na délku má 13,5cm, na výšku má 5cm a průměr tabákové komory je širší jestli to dobře měřím tak by to mělo být 21mm. Jinými slovy je to spíše větší dýmka a vejde se do ní pořádná nálož tabáku. Ovšem tahle dýmka má velice daleko k tomu že by mi při držení mezi zuby nějak páčila čelist, má pouhých 53g. Když jsem ji poprvé měl v ruce, říkal jsem si že to snad ani není možné jak je ta dýmka lehká. No, dobrá, je to samozřejmě možné, je to vyzrálé dřevo a hodně dělají nepříliš silné stěny, přesto musím říct že mám spoustu mnohem subtilnějších dýmek které jsou stejně těžké nebo i těžší. Jinak provedení je filtrové na 9mm, náústek je akrylový.


Kuřácké vlastnosti má tahle dýmka výborné. Jednu Bjarne jsem si už kupoval před lety a jsem s ní dodnes velmi spokojený, to samé mohu říct i o téhle dýmce. Pokud jde o výběr tabáku, říkal jsem si že do dánské dýmky bych mohl dát něco dánského, takže z ní kouřím Mac Baren Acadian Perique, což je na MB taková až nezvykle neutrální směs. Je možné že až mi dojde Acadian Perique tak do ní budu cpát Dunhill Elizabethan Mixture který v poslední době kouřím také dost často. Po odchodu z prodejny jsem si říkal že jsem udělal moc dobře, takovéhle staré a nekouřené dýmky se už dnes seženou jen těžko a za ty peníze co to stálo, to už bych musel mít nějaké opravdu nečekané štěstí na ebay, jinak nevím...

1 komentář: