neděle 1. května 2016

Getz Pipes - klubová dýmka 2015

Klubová dýmka pipE-clubu Dýmka.net sice je pojata jako série dýmek z dílen českých mistrů, nicméně těch u nás není neomezené množství a proto byl jako autor té loňské vybrán náš kamarád Georgi Todorov. Georgi je sice z Bulharska, ale několik let tu žil, umí dobře česky a občas se na nás přijede podívat. A samozřejmě dělá krásné a dýmky.


Dá se říct že v historii klubových dýmek je tohle zcela jistě největší úlet, nic pro milovníky klasických tvarů. Na druhou stranu by byl nesmysl chtít od Georgiho nějaký nudný halfbent když jeho specialitou jsou dýmky s calabash systémem. Pokud jde o tvar, jde o sérii mnoha zaoblených hranek, u povrchové úpravy se střídá hladký povrch s pískováním, je to pěkný kontrast. A celý ten tvar je samozřejmě podřízen tomu že je na něm použit calabash systém. U této dýmky je kouřový kanálek opravdu vrtán přímo uprostřed tabákové komory a ústí do velké vzduchové komory. 


Na výšku má 7cm, což budí zdání že jde o poměrně velkou dýmku, ovšem tabáková komora je ve skutečnosti hlubová jen nějaké 4cm, dál již pokračuje vzduchová komora. K této dýmce byly nabídnuty dva náústky - dlouhý a krátký. Já si objednal oba dva. Jako u mé předchozí calabash dýmky od Georgiho je zde spojení náústku plast na plast. S krátkým náústkem má dýmka na délku zhruba 11cm a váží 56g. V zubech se chvíli udržet dá, ale je to spíše dýmka co se drží v ruce. S dlouhým náústkem se protáhne na pěkných 23cm a rázem je z ní solidní čtenářská dýmka. 


V zubech se s tím dlouhým náústkem udržet nedá, je to moc velká páka, ale to je u čtenářských dýmek běžné. Díky calabash systému je i při použití kratšího náústku kouř suchý a poměrně chladný, ale zejména s dlouhým náústkem jde o opravdu příjemný chladný kouř. 


S touhle klubovkou jsem opravdu velice spokojený. Tvar je to jistě netradiční, ale mně se moc líbí a kuřácké vlastnosti téhle dýmky jsou výborné. Jako tabák jsem do ní nakonec vybral virginii s periquem, konkrétně Cabbie's Mixture od Samuel Gawith, ale hodila by se jistě i na něco podobného, např. Dunhill Deluxe Navy Rolls. 

1 komentář: