středa 11. ledna 2012

Přemysl Omrt - "poker"

Už od prvního roku co jsem začal kouřit dýmku jsem si vždy sám sobě nadělil k Vánocům nějaký hezký nový přírůstek, vlastně některé roky se takovou všelijakou shodou okolností těch vánočních dýmek vyskytlo několik. Ta letošní je od Přemka Omrta, opět typický kladívkový tvar, ale tahle je zvláštní tím, že jde zároveň o takový velice netradiční "poker". Tvarem to samozřejmě poker není, ale dá se položit na stůl a postojí sama i bez podpory náústku, ale to si nechme na závěr. Za povšimnutí stojí že se mi ji povedlo vyfotit ještě nekouřenou (což se mi ne zrovna vždycky povede), protože jsem vytrval v úmyslu zapálit si ji až na štědrý den při polední návštěvě naší hospody.


Tvar je to opět trochu jiný, je tam více hranek a spodek má takovou šikmou plošku. Od předchozích dvou sestřiček se tahle dýmka liší dřevěnou aplikací, která je tentokrát z ořechu. Na délku má 16cm, hlavička má na výšku 6,5cm, malá dýmka to tedy rozhodně není, ovšem s ohledem na běžnou velikost Přemkových dýmek je vlastně relativně malá a subtilní. Váží 56g, což při této velikosti není vůbec špatné. Náústek je ebonitový s filtrovým čepem, ovšem já ji stejně kouřím bez filtru a opět zapadá do vyvložkované akrylové aplikace stylem plast na plast.


Na druhé straně je opět typický přírodní vzor. Co ještě dodat? Velice příjemně padne do ruky, a v zubech se také dá bez problému udržet. Kuřácké vlastnosti má výborné, mám z ní opravdu radost. Závěrem bych měl ukázat proč o této dýmce píšu jako o "pokeru":


Ano, ta šikmá ploška slouží k tomu aby se na ni dýmka mohla postavit a je přesně vyvážená, takže na stole stojí opravdu naprosto stabilně. Přemek zkrátka vždycky přijde s něčím netradičním a přesto si můžete být jisti že je to důkladně promyšlené a zcela funkční. Stejně jako u její kladívkové sestřičky z ní kouřím Orlik Golden Sliced. 

4 komentáře:

  1. Kochám se krásnými kousky vaší sbírky. Ale tahle mě mimořádně uchvátila. Je možné někde vidět galerii pana Omrta? Nebo je nejlepší zajet přímo za ním? Děkuji předem za odpověď.

    OdpovědětVymazat
  2. Díky! Jediné galerie Přemkových dýmek na netu o kterých vím má mezi svými fotkami Honza Klouček zde:

    https://plus.google.com/photos/117586621663631993435/albums/5604732065817142449?banner=pwa

    https://plus.google.com/photos/117586621663631993435/albums/5604735889959355617?banner=pwa

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Nádherné! A jak se dají koupit, přímo u pana Omrta?

      Vymazat
  3. Tak on Přemek Omrt nemá žádný web ani neprodává po dýmkařstvích, takže zřejmě přímo od něj, obvykle se vyskytuje na dýmkařských akcích. Pravděpodobně by se měl objevit na Klání zemí Koruny české a bývá pravidelně na Třebíčském kouření (přesné datum zatím není stanoveno, ale bývá to sobota kolem 28. října). http://www.dymkarskekluby.cz/index.php/kalendar

    OdpovědětVymazat