sobota 30. března 2013

Nevill - handmade freehand 1/13

Můj nejnovější výtvor, který jsem brousil z hobby-bloku. Včera mi dorazil balík s novými rašplemi a se sadou leštících kotoučů, tak jsem se dnes u téhle dýmky pustil do konečného doleštění sám a dopadlo to takto:


Ten tvar sám nevím jak přesně zaškatulkovat, poker to úplně není, billiard taky ne, zkrátka takový můj tvar poněkud oválné hlavičky. Dá se říct že je to trochu podobné freehandu co jsem dělal dříve, zcela sebekriticky teď připouštím že to tenkrát nebyl moc vydařený kousek, ale holt chybami se člověk učí a jakkoliv o výrobě dýmek čistě teoreticky pár věcí vím, tak praxe je něco úplně jiného. 

Jako obvykle jsem základní tvar brousil rašplí, poté jsem to vyhladil smirkovým papírem a pak přišlo na řadu mé oblíbené jemné rustikování frézkou Proxxon. Zkoušel jsem to přeleštit krémovým voskem na dýmky Halcyon II, nebylo to úplně nejhorší, ale stále se mi zdálo že to nějak není ono, že se to prostě bude muset přeleštit na kotouči. Udělal jsem si snímek, takže takto dýmka vypadala před mým dnešním zákrokem:


Těžko říct co je lepší, výsledná povrchová úprava vznikla kombinací náhody a mé neznalosti, ale tímhle způsobem jsem už přišel na spoustu zajímavých věcí. Přimontoval jsem na ponk stojan na vrtačku a zcela neomylně jsem sáhnul po tom nejhrubším kotouči v sadě. Použil jsem trochu přiložené brusné pasty a pustil se do leštění. Překvapilo mě že rustik se do určité míry odleštil, ale výsledný efekt se mi poměrně zamlouval, takže jsem takhle sjel celou dýmku. Poté jsem dýmku ještě jednou přetřel olejem, převoskoval, přeleštil filcovým hadříkem a hotovo. Tady je bližší pohled na povrchovou úpravu:


Trochu mi to připomíná takové velice jemné pískování. Povrch je sice rustikovaný, ale jen velmi mělce, protože ty ostré části se odleštily kotoučem. A také je tu docela vidět kresba dřeva. Pro mě to bylo velmi příjemné překvapení, myslím že zcela jistě ještě nějakou dýmku s touhle povrchovou úpravou vyrobím. 

K samotné dýmce - dlouhá je 14,5cm, na výšku má 5cm, tedy úplně malá dýmka to není. Váží 60g, což myslím není zas tak hrozné. Sice jsem zatím nepronikl do tajů jak vyrobit dobře vyváženou dýmku, ale tahle se v zubech dá držet docela pohodlně. Náústek je akrylový a má filtrový čep. Část náústku jsem také přejel svým oblíbeným rustikem. Zcela sebekriticky připouštím že tam mezi krčkem a náústkem je takový nepatrný schůdeček, to mi bohužel nějak úplně nevyšlo. Ale dalo by se to vylepšit třeba nějakým ozdobným kroužkem. Další věc kterou si budu pamatovat pro příště. 


Nejspíš do ní půjde nějaká virginie, to by se k ní myslím hodilo. Stále se tak na ni koukám a říkám si že tohle by už docela šlo, není to tedy ani zdaleka žádné mistrovské dílo, ale už to vypadá jako taková normální dýmka za kterou se rozhodně nemusím stydět...

5 komentářů:

  1. Schůdeček mezi náústkem a krčkem by stačilo zbrousit dohladka, aby zmizel, nebo ne? Osobně si myslím, že by tomu tvaru výrazně prospělo, kdyby byl přechod mezi hlavičkou a krčkem ostřejší, aby se obě části dýmky od sebe opticky oddělily a nebyla to taková s prominutím brambora. Vylezl by z toho nakonec mnohem čistší poker. Ono je asi potřeba nebát se do dřeva říznout, nebát se odebírat. Trochu neujasněná je spodní partie, na které dýmka stojí. Není plochá jako u pokeru, ale ani kulatá jako u billiardu. V každém případě: pokud jste to dělal rašplí, tak je to úctyhodný výkon.

    OdpovědětVymazat
  2. No, zase jsem se naučil pár dalších věcí, které příště nebudu dělat nebo je udělám jinak... :-)

    OdpovědětVymazat
  3. Na druhou stranu, je to paráda. Sám jsem zkoušel dělat dýmku, a döpadlo to strašně - pořád to bylo šišatý až to bylo moc tenký. Takže i když to nevypadá jako profesionální tovární výroba, přesto před Nevillem smekám, protože sám jsem to ani zdaleka nedokázal. Bravo Neville.

    OdpovědětVymazat
  4. Karamelova_Ovce4. dubna 2013 v 2:56

    Nikde nemůžu na Tvém blogu dohledat, kde vyrábíš...máš nějakou dílničku, větší plac v bytě, nebo tvoříš "na koleni", resp. na stole?
    Jinak imho dobrá práce, palec nahoru!

    OdpovědětVymazat
  5. Ve sklepě mám ponk se svěrákem a pak už jen mám rašple, pilníky, smirkový papír a frézku Proxxon. A leštící kotouče, na které budu muset pořídit vhodnější vrtačku. Moje výroba je hodně manuální... :-)

    OdpovědětVymazat