sobota 2. března 2013

Rubenstein - klubová dýmka PPNSD


Náš spolek PPNSD (První pražský námořní spolek dýmkařský) má všechny znaky „kamenného“ dýmkového klubu, tedy máme stálou členskou základnu, pravidelné srazy, klubovou vlajku a koncem minulého roku se povedlo doplnit jednu věc, která nám scházela – obstarat si klubovou dýmku. Sehnal jsem předtím na ebay várku briarových přířezů, dle prodejce mělo jít o 40 let starý ebauchon z Kypru, tak jsem si říkal že by to mohlo být vhodné na lehké subtilnější dýmky. Kdo se chopí výroby bylo vcelku jasné, mezi námi je velice šikovný pipemaker Martin „Rubenstein“ Peleška. Vymýšleli jsme co by z těch malých přířezů šlo udělat a nakonec se ukázalo jako nejlepší nechat Martinovi volnou ruku ať dělá co umí a všechny nás velmi příjemně překvapil.


Každá z těch dýmek je trochu jiná, delší, rovnější, více zahnutá, s bambusovou aplikací, jedna je i s filtrovým provedením, k vidění jsou v Martinově galerii. Jednotícím prvkem je krásný kroužkový rustik, černý šelak a samozřejmě nápis PPNSD na spodní straně krčku. Dřevo evidentně nebyla žádná špičková kvalita, na hladké dýmky to tedy rozhodně nebylo, ale myslím že prodejce nijak nelhal o jeho stáří, protože všechny ty dýmky jsou krásně lehoučké. Třeba tu moji jsem teď hodil na váhu a ukázalo to 28,2g. Jinak je to menší dýmka, na délku má 12cm a na výšku 4cm, tabáková komora ale zas tak úplně malá není, řekl bych že se to blíží takové takřka střední velikosti. Náústky Martin tvaruje ručně (na našich klubovkách to bylo z tyčového ebonitu) a je vidět i cítit že si na nich dává záležet. Mám od něj už několik dýmek a jestli mají něco společného, tak kromě výborných kuřáckých vlastností je to právě příjemný skus na náústku. Při téhle velikosti a váze se tato dýmka dá v zubech držet velmi pohodlně. 


Kouřím z ní virginie, původně Stanislaw DeLuxe Mixture než mi došel a zrovna v tuhle chvíli Virginia No.1 od Mac Barena, ale je možné že do ní časem dám Dunhill Royal Yacht nebo něco jiného. Kouřím ji nejčastěji na srazech PPNSD, ale je to pochopitelně dýmka vhodná pro jakoukoliv příležitost.

Závěrem si dovolím přidat odkaz na Martinovy nové stránky, zatím má v nabídce několik dýmek a věřím že tam budou přibývat další a další. Vřele doporučuji!

Žádné komentáře:

Okomentovat