neděle 19. prosince 2021

Early Morning Pipe - Peterson vs. Dunhill

Early Morning Pipe je poměrně legendární tabák spojený se značkou Dunhill, nicméně ten jako značka tabáků skončil a i výroba těchto tabáků byla na nějaký rok nebo dva přerušena, než se objevily znovu, ovšem pod značkou Peterson. Nedávno jsem měl možnost dostat se k plechovce od Petersona, a tak jsem otevřel i jednu od Dunhilla, abych to mohl porovnat. Tomuto tabáku se někdy přezdívá "Kohout", podle obrázku na etiketě, dá se říct že tohle budou mezi těmito dvěma tabáky takové "kohoutí zápasy". Já mu tedy většinou říkám zkratkou EMP, toho se budu dále držet. 


Neměl by to v zásadě být až tak velký rozdíl, EMP se opět podle stejné receptury vyrábí v té samé fabrice Orlik v Dánsku, předpokládám že používají stále stejné suroviny. Ovšem ten výpadek ve výrobě, který tuším trval asi dva roky, jistě musí být nějak znát. Tak se na to podívejme.

Po otevření plechovky Dunhill EMP je tu dost výrazně cítit sladká a lehce citrusová vůně virginie s kořeněnou vůní orientu a latakie v pozadí. Peterson tam po otevření tohle úplně nemá, u něj je naopak spíš ta virginie nějak v pozadí, v té vůni je více cítit orient a paradoxně hlavně latakie, byť zrovna ta nemá ve směsi až tak zásadní podíl. Kdybych dal jen na první dojem, jak to voní po otevření plechovky, byl by jasný vítěz Dunhill. Je zde ovšem nutno brát v úvahu, že EMP od Dunhilla se přecejen vyráběl nějakou dobu, měli dost času na to aby se ta směs trochu uležela a hlavně je ta směs už pár let vyzrálá, tahle plechovka byla z posledních várek z roku 2017, takže to už máme nějaké čtyři roky a to dovede udělat dost velký rozdíl oproti čerstvé směsi. 


Když si dáme ty plechovky s tabákem vedle sebe, vypadá to takřka stejně, Dunhill je možná o něco málo tmavší, Peterson světlejší, ale nemůžu říct že by ten rozdíl byl nějak zvlášť výrazný. Řez tabáku je identický. 

I u kouření Dunhill zpočátku jasně vedl, ale ono to tak bývá že po otevření je pár dní ten tabák vždycky  výraznější, má silnější aroma, ale za týden a déle prostě trochu vyčichne. U Dunhilla je tam znát hodně orientálu, hodně virginie, trocha latakie, všeho tak akorát, poctivá středně silná směs. Je o něco výraznější a taky trochu ostřejší, dost možná je to vyzrálostí tabáku a hádám že i podílem tmavší virginie. Peterson je o něco méně vyrazný, je jemnější (vlastně je až překvapivě jemný), ta chuť není špatná, ale není tak plná jako u Dunhilla. Po dvou týdnech, jak ten tabák trochu vyčichnul, musím říct že Peterson ten (zpočátku výrazný) rozdíl docela dotahuje, připadá mi že je téměř zaměnitelný. Kouřil jsem je střídavě a můj názor je takový, že EMP pod značkou Peterson je stále ten dobrý, pěkně hořící, bezproblémový tabák, tak jako dřív. 

Mám ještě jednu plechovku, tu nechám pár let uležet a uvidíme jak na tom ten tabák bude poté. Podle mě je ta současná směs prostě příliš čerstvá a nestihla si pořádně sednout, myslím že to vyrábí teprve tak možná dva roky a je to znát. Ale předpokládám že to bude dobré. Rád porovnám nějaké další Peterson/Dunhill tabáky až se k nim dostanu, ale EMP na mě zatím dělá velice dobrý dojem. Udělal jsem si relativně slušnou zásobu tabáků Dunhill, ale myslím že nějaké tabáky pod značkou Peterson si do archivu také přidám.

Ještě jedna zajímavost na závěr - s kamarády jsme před lety dlouho přemýšleli nad názvem tohoto tabáku - Early Morning Pipe, je to sice trochu lehčí tabák (na dunhillovské poměry), ale že by to zrovna byla dobrá volba jako snídaňový tabák? Zkoušeli jsme to, ale nějak se nám to nezdálo. Nakonec jsme dospěli k tomu, že to asi bude trochu jinak. Dunhill má samozřejmě směs Nightcap, což je silnější tabák na dobrou noc. Ale Early Morning Pipe, to není první tabák co si člověk dá poránu - právě naopak, je to poslední tabák co si člověk dá, když se po prohýřené noci v časných ranních hodinách vrátí domů a má ještě chuť na jednu dýmku. Osobně vyzkoušeno, funguje to tak skvěle. 

Žádné komentáře:

Okomentovat