pondělí 21. března 2011

BPK - mini billiard

Následující kousek bych zařadil spíše do řady kuriozit v mé sbírce, je to opravdu mrňavá dýmečka od BPK (pod značkou Bruyere Guarantie). Vypadá to spíš jako hračka nebo začátečnická dýmka pro děti (aneb co se v mládí naučíš... :-)). Já na ni narazil asi tak před šesti lety v Království dýmek ve Štěpánské a říkal jsem si, že by to mohla být šikovná malá dýmečka na rauchpauzu, taková desetiminutovka. 


Z fotky je myslím zřejmé o jak malou dýmku se jedná, ale přidám přesnější popis. Délka je vcelku standardních 13cm, to aby z ní nebyl ohříváček na nos a kouř se stihnul v té délce trochu ochladit, protože rozpálit se dá opravdu velmi snadno. Náústek je z ebonitu a ke konci se rozšiřuje. Skus má sice na můj vkus dost úzký, ale je použitelný. V náústku je našroubován kovový chladič, vcelku typická záležitost u bezfiltrových dýmek od BPK. U jiné dýmky bych chladič zřejmě vyndal a hodil do šuplete (a nebo velkým obloukem hodil do odpadkového koše), ale v tomto případě jsem jej tam nechal, protože kouř z téhle dýmečky je ve většině případů opravdu horký a tak se hodí cokoliv, co mu trochu stojí v cestě. Hlavička je vysoká pouhé 3cm a kotlík má průměr jen 1cm. 


V praxi se ukázalo, že ač jde o malé rozměry, tak na deset minut kouření to není, spíš něco kolem půl hodiny, což je na rauchpauzu před kanceláří příliš dlouhá doba. Navíc je tu taková nepříjemnost, že si lidé okolo myslí, že se z toho kouří tráva (prý je tenhle tvar jako šlukovka na trávu poměrně populární) a vysvětlujte jim, že je  to dýmkový tabák... Když k tomu přidám nepříliš dobré kuřácké vlastnosti, nejeví se to ve výsledku jako příliš dobrý nákup. Jak jsem už zmiňoval na začátku, je to taková kuriozita...

Žádné komentáře:

Okomentovat