čtvrtek 19. dubna 2012

Falcon

Dýmka Falcon mi ve sbírce dlouho chyběla a nad jejím nákupem jsem také několik let váhal, ale řekl jsem si proč to nezkusit když u Jamese Barbera měli zrovna výroční balení s jednou náhradní hlavičkou navíc. Na úvod si řekněme že Falcon není běžná dýmka, to je myslím na první pohled vidět. Je to kovová dýmka (přesněji řečeno je vyrobena z hliníku), má výměnné hlavičky a dodnes mi přijde velice svérázná.


O dýmkách Falcon a jejich historii je velice pěkný článek na Etrafice (kde se Falcon a náhradní hlavičky také dají objednat), jinak tyto dýmky mají různá provedení. Já si pořídil klasické provedení Falcona ve tvaru straight, tedy rovnou. Dále je možné si pořídit verzi curved (mírně zahnutou) a bent. Falcon dále vyrábí typ Falcon International, který má také výměnné hlavičky a je na 6mm filtr. Falcon má pod svou značkou dokonce i briarové dýmky Falcon Coolway, s těmi jsem ovšem neměl tu čest. Za zmínku také stojí různé druhy náústků počínaje standardním (ten mám např. já), dále jsou tu multipurpose a dental. Liší se od standardního tím že mají na skusu drážky co mají zabránit tomu aby dýmka vyklouzla ze sevření mezi zuby. Dentální náústek je určen zejména pro lidi se zubní protézou, prý se to lépe drží. Náhradních hlaviček je na výběr velké množství různých tvarů a provedení, vyrábí se také hlavičky s vložkou z mořské pěny a někde jsem viděl i náhradní hlavičky které byly z mořské pěny celé. Dá se říct že dýmka Falcon je  v podstatě taková skládačka kdy si člověk může sestavit přesně to, co mu nejvíc vyhovuje. 


Na snímku výše je Falcon s odšroubovanou hlavičkou. Kolem kroužku který po zašroubování hlavičky jakoby nahrazuje dno je omotaná speciální věcička která se jmenuje Falcon Dry Ring. Je to v podstatě kolečko z dýmkového čističe které zde slouží k tomu, aby během kouření pochytalo kondenzát. Právě díky tomuto a kovové konstrukci je kouř velice chladný a suchý. Po dokouření se jen očistí hlavička, vyklepne se špinavý kroužek, dýmka se protáhne čističem a hotovo, velice praktické a rychlé. A pak už jen stačí nasadit nový Dry Ring, našroubovat jinou hlavičku a může se pokračovat v dalším kouření. 


Zde je ještě jedna fotka s druhou hlavičkou kterou mám. Je o něco menší a rustikovaná, zejména s touhle hlavičkou je to opravdu lehoučká dýmka. Ta samotná "lžíce" má něco kolem 16g a s menší hlavičkou má 32g, což není vůbec špatné. S tou větší se už dostáváme na 39g, ale to by dýmka celá z briaru se stejně velkou hlavičkou měla také, spíš by byla těžší. Jinak na délku má 14,5 cm, výška je různá podle hlaviček. Náústek je z akrylu. 


Na závěr ještě jeden snímek spodku dýmky. Co dodat? Zatím jsem z obou hlaviček kouřil virginiové tabáky aby se mi ty chutě moc netloukly, uvažuju o tom že bych si k tomu možná pořídil ještě meršánovou hlavičku. Kuřácké vlastnosti má Falcon překvapivě dobré, lepší než jsem čekal. Je to zkrátka něco jiného, osobně stále dávám přednost klasickým dýmkám z briaru kdy se můžu kochat kresbou dřeva, pískováním nebo rustikem, zatímco Falcon je taková spíše industriální záležitost.

Jinak koncept kovové dýmky nebo dýmky s vyměnitelnou hlavičkou použila i řada jiných výrobců, jedna taková dýmka se dokonce v 60. letech vyráběla v Proseči a jmenovala se "Kapitán" (s tím rozdílem že tělo dýmky nebylo z hliníku, vyrábělo se tenkrát z bakelitu). Narazil jsem také na zajímavý web věnovaný právě těmto dýmkám, vřele doporučuju: http://www.smokingmetal.co.uk/

2 komentáře:

  1. Svou úplně první dýmku jsem jako študent sebral tátovi, byla to kovová dýmka zn. Ronhill a velice se podobala Tvé dýmce od fy. Falcon, akorát měla v hlavičce dole tři nebo čtyři vyvrtané otvory a náustkem, který byl celý z hliníku - nebyl rozdělený na trubičku a okraje - vedly myslím dva kanálky. Skus byl podle Tvého popisu asi na tu protézu; bylo tam několik drážek za sebou a špatně se mi držel v zubech, protože jsem neměl protézu. Ale co není, může být. Dneska už se držím klasických dýmek - nejsem industriální typ a mně to trochu připomíná parní stroj a já radši indiánky. ALE Jenom pro zajímavost jsem viděl video, kde C. G. Jung (1875-1961) kouří právě tuhle kovovou dýmku, která nepochybně má své přednosti. Díky za zajímavý příspěvek!

    OdpovědětVymazat