neděle 29. června 2014

Nevill Handmade 05/14

Další dýmka z mé výroby, tedy přinejmenším ty závěrečné práce na ní. Předminulý pátek jsem se stavil v Etrafice v Blanické a zjistil že tam teď mají v nabídce spoustu polotovarů k dokončení, vše je na těch dýmkách již hotové, jen tomu dát nějakou povrchovou úpravu a zbrousit a vyleštit ebonitový náústek. Pro mě vcelku ideální, to je přesně ta část co mě baví nejvíce, však jsem si něco takového již nedávno vyzkoušel na polotovaru od Honzy Kloučka. Vybral jsem si tam na zkoušku dva kousky, rhodesian a takový velmi pěkný billiard se sedlovým náústkem, ten jsem zkusil jako první a nedopadlo to myslím špatně. 


Ten tvar vypadá na první pohled spíš jako lovat, ale to dělá ten plynulý přechod rustiku z krčku na náústek, jak to tak dělávám. Po zbroušení a vyleštění hlavičky jsem zjistil že to dřevo bylo pěkné, bez kazu, trochu jsem si oddechnul že kresba nebyla natolik vydařená že by si zasloužila abych se namáhal s leštěním hladké dýmky, takže jsem zvolil svůj oblíbený rustik a tmavě hnědé mořidlo. Zaoblený vršek se mi moc líbil, nechal jsem jej tak jak byl, jen potřeboval trochu vyleštit. Fotky jsou dělané na slunci že tam prosvítá ta hnědá barva nicméně při běžném světle je ta dýmka téměř černá. Rozměry jsou takové poměrně standardní, na výšku má 5cm, na délku 14,5 cm a váhu má 51g. 


Tomu tvaru se podle mě nedá nic vytknout, je to pěkná dýmka. Ještě jsem se úplně nerozhodl jak s ní naložím, možná si ji nechám na jeden z těch nových dvou tabáků od Dunhilla. Na Durbar jsem si už nechal svůj "Hawkbill", myslím že je to tabák co si zaslouží vlastní dýmku. Hodně orientálu, latakie, nevím moc k čemu jinému by se to dalo přirovnat, možná Skiff Mixture, ale ten je prostě jiný. Tuhle dýmku bych tedy teoreticky mohl mít na Aperitiff, i když nad tím váhám protože to je tabák který mi připadá celkem snadno zaměnitelný s jinými latakiovými blendy od Dunhilla. Uvidíme...

Brzy se pustím do toho druhého polotovaru, s rhodesianem určitě bude více práce, budu muset dát pozor abych zachoval ten tvar a také se to neobejde bez ohýbání náústku, ale věřím že to půjde dobře.

Update 10.8.2014 - nakonec tahle dýmka našla nový domov a postará se o ni kamarád a kolega z našeho spolku PPNSD David Švancar. 

2 komentáře:

  1. Ahoj Vítku,

    Je to prima kousek, hned jsem jí včera začal rituálně zakuřovat F&T Cut Virginia Plugem... Mimochodem, kouří se z ní moc příjemně. Díky svému tvaru i tomu Tvému rustiku je hodně příjemná do ruky. Moc dík, udělala mi velkou radost...!

    D.

    OdpovědětVymazat