čtvrtek 9. srpna 2018

DTM Torben Dansk Virginia Mysore Ready Rubbed Flake

DTM Torben Dansk Virginia Mysore Ready Rubbed Flake - za tímto dlouhatánským názvem se skrývá "náhrada" za Dunhill Three Years Matured Virginia, já tomu tabáku zkráceně říkám "tříletá". Začněme Dunhillem - dle výrobce je tříletá reedicí úspěšného tabáku, jehož výroba skončila v roce 2007. Tou dobou jsem tedy již nějaké tři roky kouřil dýmku, ale na tohle si nevzpomínám, jsem si docela jistý že u nás ani v Německu k dostání nebyl. Pokud jde o složení, výrobce udává že jde o červenou virginii s trochou tureckého orientálního tabáku a prý je to lehce ochuceno citrusy. To je jistě možné, po otevření plechovky je cítit takové příjemné sladové, mírně nakyslé aroma. Podobné jako u Royal Yacht, ale tohle je takové lehčí a více svěží. Pokud jde o chuť, je to vyzrálá virginie, krásně sladká, lehce okořeněná, má plnou a bohatou chuť. Vnímám to jako středně silný tabák, kouřím jej ze středních, ale i větších dýmek.


Virginia Mysore má poněkud jiné složení, zde výrobce udává že jde o směs virginií z Mysore, dlouho zrajících s 25% přírodního cukru. Toť vše, žádný orientál, nic dalšího. Vůně zasyrova je oproti tříleté taková o něco více sladká, trochu medová. Možná mi to vzdáleně připomíná vůni jako u nějakého Mac Barena, něco jako Scottish Blend nebo Navy Flake. Tříleté je to tou vůní ovšem mnohem blíž než Mac Barenovi. Na fotce níže je vidíme vedle sebe, Mysore má být "ready-rubbed flake", což je zřejmě trochu nadrcený flake, přemýšlím zda je to synonymum pro "broken flake".   Jinak chuťově je to solidní sladká virginie, zdá se být i vcelku vyzrálá (určitě víc než např. virginie co je ve Skipper's Flake). Dobře hoří, neštípe, nemočkuje. Na sílu se na první dojem úplně nezdá, ale slabý tabák to tedy rozhodně není, dal bych to asi na podobnou úroveň jako Royal Yacht. Opět nejde o žádnou vyloženou novinku, na Tobaccoreviews je nejstarší zmínka o tomto tabáku z roku 2009.

(vlevo Dunhill  Three years old virginia, vpravo DTM Virginia Mysore Flake)

Nemám tomu moc co vytknout, jen by to možná chtělo špetku něčeho, čím by se to malinko oživilo, třeba ten orientál u tříleté je spolu s vyzrálou virginií úžasný. Nebo kdyby se vzal základ Ascanianu bez té dávky perique, to by nemuselo být vůbec špatné. Ale ne, tady je zkrátka jen virginie, nicméně vidím v tom velký potenciál na nějaké domácí blendovací pokusy. Závěrečné hodnocení - za mě palec nahoru, určitě bych to řadil k těm lepším virginiím co jsou na našem trhu k dostání.

Ještě taková zajímavost - pokud si říkáte odkud pochází tenhle tabák i jeho název, Mysore (Maisúr) je druhé největší město v indickém státě Karnátaka, je to dole v jihozápadní Indii, hlavním městem toho státu je mnohem známější Bangalore. Zdá se že podmínky na pěstování tabáku tam mají velice dobré a výsledek je poměrně přesvědčivý.

Žádné komentáře:

Okomentovat