neděle 17. října 2010

Soutěžní dýmka z mistrovství ČR 2009

Při pohledu na fotku si asi řeknete co je to za soutěž na které se soutěží s pěnovkami? Kupodivu to bylo Mistrovství ČR v pomalém kouření dýmky v roce 2009, které se konalo v Liberci. Je to trochu zvláštní že Pipe-club ČR, který za jiných okolností dbá velice striktně na dodržování pravidel CIPC, povolil soutěžní dýmku která odporuje pravidlům. V těch se doslova píše:

"Vybraná dýmka bude zhotovena z briaru, rovná, klasického tvaru, s nebo bez vyjímatelného filtru a musí umožňovat umístění alespoň tří (3) gramů tabáku. Dýmky budou poskytnuty klubem pořádajícím soutěž."




Tady byl problém hned v několika bodech. Začněme materiálem, ten je úplně mimo. V pravidlech to sice doslova není, ale předpokládá se že všichni budou soutěžit se stejným tvarem dýmky, což tady bylo spíše dle hesla "každej pes jiná ves", tvary sice byly rovné, ale různé, billiard, prince, apple, mám dojem že jsem viděl i nějaký ten dublin. Velikost dýmky byla spíše menší, tři gramy tabáku se tam vešly málokomu a také málokdo dosáhnul soutěžním dusátkem na dno (když už neodpovídala soutěžní dýmka, mohli alespoň dát užší dusátko se kterým by se dalo pracovat). Ono se to těžko soutěží když dusátko dosáhne někam do dvou třetin dýmky... Pochopitelně kdyby se snad náhodou někomu povedl světový rekord, pak tento by nebyl uznatelný, ale to v tomto případě nehrozilo. Pořadatelé si prý chtěli udělat radost, zkrátka si vymysleli že se bude soutěžit z pěnovek. Je pravda že taková soutěž u nás zřejmě nikdy nebyla a dost možná již ani nebude.


Je to typická turecká pěnovka z blokového meršánu s pouzdrem dělaným na míru. Pouzdro je naprosto nezbytné, protože pěnovky jsou velice křehké a náchylné na poškrábání. Tyhle dýmky se pohybují v různé cenové úrovni, ale obvykle nejsou nějak závratně drahé. Náústek je z takového poloprůhledného tmavě červeného akrylu. Na jedné straně je zlatá nálepka "MS ČR 2009". Po rozšroubování se objeví typická plastová vložka v krčku a tenký bezfiltrový čep. Obojí by prý mělo být z teflonu, ale mám o tom lehké pochybnosti. Zkrátka je to nějaký plast. Skus mi přijde trochu moc silný, ale ještě jsem se definitivně nerozhodl zda jej nechám trochu ztenčit. 

Kouřil jsem z ní několikrát, zatím bez nějakého zásadního rozhodnutí že bych pro ni vybral konkrétní tabák. Většinou jsem z ní kouřil vzorky tabáku od kolegů z dýmkařského klubu. Abych jen nekritizoval, kuřácké vlastnosti má poměrně dobré. Nepatří sice mezi okruh mých oblíbených dýmek, ale ono na ni časem jistě také dojde.

Žádné komentáře:

Okomentovat