středa 10. listopadu 2010

Messin

Tahle dýmka je vcelku rarita – vyráběl ji kolega z pipe-clubu Adam „Messin“ Němec, který dýmky vyrábí v podstatě jen pro sebe a sem tam možná pro kamarády. Viděl jsem několik jeho dýmek co si vyráběl doma nebo pak na workshopech u Honzy Kloučka, čím dál pěknější kousky.


Tuhle variaci na tvar „pot“ dal Messin do dobročinné aukce na srazu pipE-clubu Dýmka.net v Mozolově v roce 2007. Od toho roku je to taková tradice že závěrem srazu se uspořádá aukce, do níž dle uvážení přispějí členové klubu různými nejen dýmkařskými věcmi a její výtěžek pak jde ve prospěch nějakého dětského domova apod. (řádově jde o desetitisíce korun). Tahle dýmka mě zaujala na první pohled, takový sympaticky velký kus dřeva. V té době jsem měl v oblibě hodně velké dýmky, takže to byla jasná volba, tuhle jsem v aukci zkrátka nemohl pustit. Navíc mne mohl hřát pocit že mou sobeckou touhu vlastnit další dýmku v tomto případě omlouvá fakt, že peníze za ni jdou na dobrou věc.

Náústek je akrylový s čepem na 9mm filtr. Dýmka je namořena na tmavě hnědou, která zakrývá několik opravdu nepatrných kazíků, ale takové drobné pihy na kráse nic nemění na funkčnosti dýmky. Při bližším pohledu je vidět že ta dýmka má poměrně hezkou kresbu dřeva, že je to posazeno na straight grain. Dýmka je to masivní, ale v kontrastu s tím je kotel relativně malý, taková střední velikost. Prý to původně nebylo záměrem ale spíš tím že Messin neměl větší vrták, ale dá se říct že díky tomuhle působí ta dýmka poměrně zajímavým dojmem. Na spodku není vyloženě vybroušená ploška na kterou by se to postavilo na stole, spíš jde o takový pozvolný přechod, ale dýmka je natolik souměrná a vyvážená, že se dá takhle pěkně a stabilně postavit. 


Po tréninku z jiných větších dýmek nemám problém ji udržet mezi zuby, ale je pravda že ji raději při kouření držím v ruce. Je to příjemný pocit když vám dlaň zaplní takovýhle pěkný kus briaru. Kuřácké vlastnosti má výborné a výběr tabáku byl poměrně snadný. Co by z ní kouřil sám Messin? S největší pravděpodobností Balkan Mixture od Gawith & Hoggarth :-)

Žádné komentáře:

Okomentovat