neděle 20. února 2011

Kindle 3 wifi

Nejen dýmkařením je člověk živ, odmalička jsem trávil spoustu času čtením a dodnes mě to nepřestalo bavit. Původně jsem měl většinu knih v takové té obyčejné socialistické knihovničce z dřevotřísky a dvou tabulek skla na pantech místo dveří. Pak jsem do ní postupem času začal začlenil první dýmkové stojánky, knihy jsem postupně přesouval jinam, až se stalo, že jsem celou tu skříň zaplnil a vlastně budu potřebovat další knihovničku a další skříň na dýmky. Proto jsem se rozhodl, že alespoň částečným řešením narůstajícího počtu knih by mohla být čtečka elektronických knih. 

Elektronické knihy samozřejmě nejsou nic nového, ale myslím že teprve v poslední době díky klesajícím cenám čteček se začínají ve větší míře šířit. Já sám jsem se pokoušel vnutit elektronické texty různým přístrojům, např. Apple iPod se svým způsobem dal použít jako čtečka, uměl číst krátké texty v poznámkách, takže se kniha musela rozporcovat na spoustu malých txt. Nebo jsem dříve vlastnil mobilní telefon Sony-Ericsson K750i, do kterého jsem nahrál jednoduchou aplikaci co uměla zobrazit txt soubory. Velikost textu byla velice malá, ale před pěti lety mi to přišlo naprosto úžasné. Velké naděje jsem vkládal do telefonu s dotykovým displayem. Před necelými dvěma lety jsem si pořídil HTC Magic, do něj se skutečně dala stáhnout aplikace pro čtení různých typů sobourů, dala se provést různá nastavení velikosti textu, barvy pozadí, i to čtení by bylo vcelku proveditelné. Limitem je zde ovšem baterie, kterou vyčerpává především velký displej, takže je nutno s tím počítat. Proto mě nadchly recenze na novou čtečku Kindle od Amazonu, jejíž cena v rámci konkurenčního boje byla stanovena na pouhých 139 dolarů, na koruny mě to včetně pouzdra a poštovného vyšlo tuším na něco kolem čtyř tisícovek. 


Musím říct, že je to moc hezká hračka. Design je jednoduchý a sympatický, snadné ovládání, slušné rozlišení, displej má nějakou antireflexní úpravu, takže se dá v pohodě číst i na slunci. Čtu z ní opravdu rád, je to velice příjemné na oči. Velikostně je to včetně pouzdra zhruba na úrovni trochu tlustšího školního sešitu A5, takže příliš mnoho místa to nezabere. Zvládá to kromě amazonského formátu také txt, mobi, epub a částečně pdf. Částečně říkám proto, že to zobrazení je, na rozdíl od jiných čteček, poněkud nedokonalé. Je tam na výběr zoom v různé procentuální velikosti, ale text u pdf se zkrátka nedovede přizpůsobit displeji čtečky. Většinou se to dá číst pokud se přehodí zobrazení naširoko, ale je to poněkud nepraktické. Tady je zkrátka vidět, že Kindle je dělaný primárně k tomu, aby si na něm lidi četli knihy koupené na Amazonu, ostatní formáty se tak nějak trpí, bez nějaké zvláště vstřícné podpory. Jinak je možné dělat si ke čteným knihám záložky a dokonce i poznámky. Záložky používám, poznámky jen minimálně.

Kromě softwaru na čtení knih je v přístroji zabudovaný také přijímač wifi, který umožňuje kromě bezdrátového přesnosu zakoupených knih také brouzdání po internetu prostřednictvím jednoduchého prohlížeče. Pochopitelně nedá se čekat něco na úrovni notebooku, tabletu či mobilního telefonu, ale funkční to je. Třeba na přečtení e-mailů a stručné odpovědi se to použít dá, byť psaní na kindlovské klávesnici se v žádném případě nedá označit za rychlé a pohodlné. 

Originální pouzdro za 35 dolarů je kapitolou samo o sobě. Čtečka má po straně zabudované drážky a dá se zacvaknout do háčků ve hřbetu pouzdra. Pokud jde o ochranu čtečky při přenášení, nedá se mu nic vytknout. Má ovšem takovou zvláštní konstrukční vadu, že ty háčky vedoucí do přístroje jsou vodivé a přenášejí do něj statickou elektřinu a čtečka se díky tomu sama od sebe vybíjí nebo restartuje. Dlouho jsem tápal co s ní je, protože mi samozřejmě po pár týdnech od zakoupení začala blbnout, až jsem nakonec našel po dlouhém hledání odpověď, že je to zkrátka chyba pouzdra. Amazon to nikde neohlásil (jak jinak), stáhnul ta pouzdra z prodeje, ale bere to jako reklamace. A nebo se to dá řešit jednoduchou úpravou, že se ty háčky natřou bezbarvým lakem na nehty, to udělá dostatečnou izolační vrstvu. To jsem udělal a od té doby (zaťukám na dřevo) nejsou s Kindlem problémy.

Když tak sečtu plusy a mínusy, tak pro mě Kindle vychází pozitivně. Je to slušná čtečka a umí to, na co byla dělaná, což jsou primárně knihy z Amazonu, ale i ostatní formáty kromě pdf zvládá. Cenově je na tom líp než konkurence a u cenově srovnatelných přístrojů je na tom lépe s rozlišením displeje i s rychlostí načítání knih a stránkování. Na druhou stranu má své mouchy, není to zařízení na nějaké profesionální užívání. Ale každopádně u mě má palec nahoru!

Žádné komentáře:

Okomentovat