středa 16. února 2011

Trever Talbert - Ligne Bretagne bulldog

Nedlouho potom, co jsem si od Talberta pořídil miniaturní billiard, se mi náhodou povedlo trefit se do momentu, kdy zrovna přihodil na svůj web několik nových dýmek, z nichž mě naprosto okouzlil tento bulldog. Talbert o něm psal, že jde vlastně o první dýmku z řady Ligne Bretagne, kterou rustikoval. Obvykle je dělá hladké nebo pískované, ale jak je vidět, i to rustikování mu jde na výbornou.


Dýmka je to opět relativně malá, na délku má jen 12cm a váží pouhých 27,6g. Velikost kotle je zhruba dunhillovská trojka. Náústek je opět akrylový s bezfiltrovým čepem. Ten rustik je velice příjemný na dotek a mezi zuby o té dýmce člověk téměř neví, jak je lehoučká. 

Na řadě Ligne Bretagne je zajímavé především to, že jde o dýmky z velice starého dřeva. Když Talbert pobýval v Bretani, koupil tam bednu plnou nedodělaných dýmkových hlaviček údajně z poválečného období. Je to vidět nejen na tvarech, ale také na tom že většina těch dýmek jsou velikosti střední a malé. V minulosti se zdaleka nevyráběly tak ohromné dýmky s kotlem ukrutné velikosti jako tomu bývá v dnešní době. Talbert na nich samozřejmě s velkou pečlivostí dodělá povrchovou úpravu a náústek, stejně jako u své vlastní tvorby z nového briaru.


Zpět k dýmce - hned mi bylo jasné, že se buldoček zařadí mezi okruh kousků, které pravidelně kouřím, takže volba tabáku padla na Dunhill Royal Yacht. 

Žádné komentáře:

Okomentovat