pátek 25. února 2011

Tomáš Mahovský - Stumpy

Druhá dýmka v mé sbírce, kterou vyrobil Tomáš "Basa" Mahovský. Jde o jeden z tvarů, které jsou pro Tomáše opravdu typické. Většinou vyrábí velice masivní dýmky, různé ostré bentky a visáky, čas od času ale i dovede překvapit subtilnějším rovným kouskem. Tohle ovšem není ten případ:


Jde o opravdu masivní baculatou bentku. Na délku má jen nějakých 12cm, ale o délku u tohoto tvaru rozhodně nejde. Jak je vidět, na briaru zde Tomáš opravdu nešetřil. je to velký kus dřeva co spolehlivě zaplní dlaň. Na dunhillovské škále by zřejmě šlo o pátou velikost. Kresba se povedla, parádní straight grain. Na krčku dýmky je aplikace z jiného druhu dřeva, myslím že jde o zebrano. Náústek je z akrylu s bezfiltrovým čepem. Na tu masu dřeva sice není až tak těžká, přesto jsem zpočátku měl obavy, že ji asi budu moct kouřít jen z ruky, protože by mi ta váha vypáčila čelist. Naštěstí se to ukázalo jako zcela zbytečná obava, Tomáš ví co dělá a celý vtip tohoto tvaru je v tom, že se zavěsí a naprosto přirozeně a pohodlně opře o bradu.


Zejména na druhé fotce je vidět, že krček dýmky je celkově mnohem širší než náústek, který z něj vystupuje. Designově je to zajímavé a netradiční, praktické to bohužel příliš není, v běžném dýmkovém pouzdře se to zkrátka nedá zastrčit za poutko a volně přenáším dýmky jenom zřídka a velice nerad. Ale to je taková nepříliš podstatná drobnost. Mám ji v podstatě jako takovou domácí dýmku, kterou  rád kouřím na zahradě při četbě dobré knihy a nebo když si tam vytáhnu notebook a něco píšu nebo pracuju. Jako stálý tabák jsem do ní vybral Hal O' The Wynd od Rattray's. 

Žádné komentáře:

Okomentovat