středa 22. září 2010

Oldřich Jirsa - klubová dýmka 2006

Volba výrobce každoroční klubové dýmky pipE-clubu Dýmka.net padla v roce 2006 na Oldřicha Jirsu. Tvar měl být pro něj co nejvíc typický a tradiční, tedy variace na jeho Moby Dick. Po nějaké té komunikaci mezi námi a s panem Jirsou jsme se dohodli že by měl být o něco větší a více podobný původnímu tvaru (od doby co Jirsa dělá strojové dýmky přes kopírovací frézu doznaly některé tvary jisté zjednodušení), který neměl sedlový náústek, sklon krčku nebyl tak strmý a kotel tam nebyl tolik našikmo. Opět bylo domluveno několik verzí, myslím že to byly hladká světlá, hladká tmavá, rustik a snad i písek. Já si tentokrát vybral hladkou světlou.


Ta moje nedopadla zas tak nejhůř, je bez kazů, z jedné strany krásná ptačí očka, grain co by měl jít prostředkem je tam bohužel trochu našikmo a přechází na druhou stranu dýmky, vršek je krásně pruhovaný. 


Náústek je z akrylu a na 9mm filtr. Tedy údajně to má být akryl, pan Jirsa si začal dělat vlastní materiál na náústky, začal s tím nedlouho předtím než začal dělat pro nás tyhle klubové dýmky. Pozitivum je, že si může dovolit udělat na náústku tenký skus - nic proti tomu, to mi vyhovuje. Problém byl v tom že ten materiál byl na takto tenký skus příliš křehký, spoustě kolegů se stalo že ten náústek prokousli, aniž by do toho nějak zvlášť silně hryzali. Reklamace byly vyřízeny (u někoho myslím na vícekrát), pan Jirsa už to prý vychytal. U nás se tomu materiálu v mezidobí začalo předzdívat "jirsonit". Já ten náústek neprokousnul, nicméně od samého počátku jsem cítil že je to tam dost tenké a na opatrné skousnutí to trochu pruží, takže si zkrátka dávám pozor, dýmku držím v ruce a moc ji nedržím mezi zuby. Jinak bych řekl že kuřácké vlastnosti má mnohem lepší než současný strojový Moby Dick, zcela jistě díky tomu menšímu sklonu kotle. Kouřím z ní virginie, většinou Hal O' The Wynd od Rattray's.


Ještě přidám několik zajímavostí. Na náústku mělo být Jirsovo logo OJ, to tam není a také na dýmce chybí vyražený znak výrobce. Číslo mělo být včetně celkového počtu, tedy např. v mém případě 19/34, povedla se jen první část. Logo se povedlo jako bylo domluveno, předzdívka tam naopak být neměla, ale budiž, stane se, zřejmě nějaká chyba v komunikaci. Sám pan Jirsa nám tenkrát říkal jak je to nevděčné dělat klubové dýmky, že si každý vysní nějakou představu a pak je zklamaný když ne každá vyjde dokonale. I přes některé nedostatky se to myslím dá označit za úspěšnou akci a jsem rád že mám klubovou dýmku 2006 ve sbírce.

Žádné komentáře:

Okomentovat