pátek 10. září 2010

Neerup

Při pohledu do mé skříně s dýmkami je na první pohled zřejmé že dávám přednost především klasickým tvarům. Ale čas od času mne zaujme i nějaký ten freehand. Tuhle dánskou dýmku jsem objevil v prodejně Delamott v ulici Dukelských hrdinů. V Praze se tenkrát počátkem konal celorepublikový sraz pipE-clubu Dýmka.net a jeden z našich kolegů v tomto dýmkařství zajistil velice zajímavou akci dvě dýmky za cenu jedné. První mi do oka padla právě tahle Neerupka. Druhá dýmka byla shodou okolností také dánská, tentokráte Bjarne, ale o té budu psát v jiném příspěvku.


Je to pěkný kousek dřeva, moření dočervena, kresba téměr straight-grain s pár drobnými nedokonalostmi a jedním nepatrným kytem. Náústek je akrylový, s filtrem na 9mm. Tvar hlavičky je šestiboký, konec krčku je asymetricky vybroušen do takové vlnky. Ten tvar je velmi příjemný, stejně jako barva moření. V nějakém odstínu hnědé by to myslím vypadalo poněkud fádně, ale ta červená to dovede celkově oživit.


Už od začátku jsem z ní začal kouřit tabák Grousemoor od Samuela Gawitha, v poslední době to trochu střídám, jednak Grousemoor coby mixture, potom jako plug a pak další obdobné tabáky jako RB plug nebo Cannon plug.

Žádné komentáře:

Okomentovat