neděle 15. srpna 2010

Pavel Háp - český bulldog rustik

K téhle dýmce jsem přišel díky tomu, že kolega z pipE-clubu Martin "Rubenstein" Peleška objevil kdesi trafiku kde měli ještě za historické ceny několik dýmek od Pavla Hápa. Sám si jednu takovou pořídil a říkal že tam ještě podobnou měli, tak ji pro mě při nejbližší příležitosti také koupil. 


Podobnost s tvarem typické prosečské dýmky "gottwaldovky" (dnes se ta firma jmenuje BPK) není nijak náhodná, Pavel Háp u nich léta vyráběl dýmky než začal vyrábět sám na vlastní pěst a pod vlastním jménem. Dá se říct že tento tvar doladil takřka k dokonalosti. Malá, krátká, robustní dýmka se středně velkým kotlem, dobře vyvážená že se dá kouřit jak z ruky tak i držet v zubech.


Za zmínku stojí Hápův speciální rustik (někdo z kolegů tomu také říkal "pavučinka"), který na první pohled vypadá jako by dýmka byla pískovaná, ale není.  Tahle dýmka je na 9mm filtr, je ještě z dob kdy pan Háp dělával náústky z jednoho kusu ebonitu včetně čepu, ale kupodivu to nedělá žádné problémy.



Kouřím z ní virginie s periquem, podle toho co zrovna mám otevřené. Dříve Samuel Gawith Louisiana Flake (nebo stejnojmenný tabák od Gawith Hoggarth), v poslední době G.L.Pease Telegraph Hill.

Žádné komentáře:

Okomentovat