pátek 13. srpna 2010

Ser Jacopo Delecta „La Fuma“

Moje první dýmka italské značky Ser Jacopo. U nás se prodávají za poměrně velké peníze, proto miluju ebay, tam se takováhle dýmka dá při troše štěstí koupit za něco kolem 100 EUR.



Je to velká bentka s masivním stříbrným kováním a zakončením náústku připomínajícím spigot – je to tedy spíš něco čemu se říká „falešný spigot“, protože to zakončení ve skutečnosti nejde kov na kov, je tam čep. Náústek je velice široký a díky tomu se dýmka přes svou velikost a váhu velmi dobře drží v zubech. Náústek není značen obvyklým „J“, ale jen červenou (snad korálovou?) tečkou, je to tedy nižší řada Ser Jacopo, ne že by to snad vadilo. Kresba není nějak excelentní, ale přesto poměrně hezká, řez je po anglicku s ptačími očky, ale trochu na stranu, nevyšlo to zcela dokonale. Na druhou stranu je bez kytů a kazů, to je možná skoro lepší než krásná kresba s kazy a kyty.


Vtip téhle dýmky spočívá v tom jak udělat co největší dýmku z malého přířezu. Řešení je jednoduché a přitom geniální – krček dýmky je velice krátký, zakončený masivním kováním do kterého jde náústek s vytvarovanou aplikací, který jakoby supluje část krčku dýmky. Vypadá to velmi efektně, Ser Jacopo má velice vytříbený design a ta dýmka budí takový okázalý dojem že musela být velice drahá, dražší než ve skutečnosti je. Např. taková Dunhillka v shell briaru je nenápadná dýmka, které si nikdo moc nevšimne, zato Delecta opravdu budí pozornost.



Za zmínku ještě stojí velice široký kouřový kanálek, díky kterému má tahle velká dýmka skvělý tah.
Kouřím z ní tabák Rattray’s Hal O‘ The Wynd, z takhle velkého kotle chutná opravdu výborně.

Žádné komentáře:

Okomentovat